Značaj Zanata u Bosni i Hercegovini

mr. sci. Admir Mujkic
5 min readDec 20, 2023

U današnjem društvu, gdje se velika pažnja poklanja akademskom obrazovanju, zanati u Bosni i Hercegovini zauzimaju posebno mjesto. Oni ne samo da pružaju praktične vještine i sigurnost zaposlenja, već igraju ključnu ulogu u očuvanju bogate tradicije i kulturnog identiteta zemlje.

Očuvanje Tradicije i Jačanje Ekonomije

Tradicije, Jačanje Ekonomije i Njihovo Očuvanje

Zanatsko obrazovanje nudi brzu mogućnost zarade i direktan put do zaposlenja. Za razliku od dugog i skupog akademskog puta, zanatska obuka je kraća, manje košta, i direktno je usmjerena na stjecanje praktičnih vještina potrebnih na tržištu rada.

Uspješni primjeri zanatlija, poput staklara koji je počeo od nule i danas zarađuje više nego mnogi s akademskim titulama, ilustruju ovu prednost.

Zanatska obuka nudi praktične, direktne vještine za tržište rada. Primjeri uspješnih zanatlija, poput staklara ili limara koji su počeli od nule, pokazuju da zanatske vještine mogu biti izuzetno isplative. Učenje uz dobre majstore može dovesti do zarade koja premašuje onu koju imaju mnogi s akademskim titulama.

Gubljenje Starih, Tradicionalnih Vještina

Stari zanati poput staklarstva, drvorezbarstva i kovačkog posla su dio bogate kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Ovi zanati su odraz naše tradicije i identiteta, a neprocjenjiva vještina izrade predmeta prenošena je vijekovima.

Očuvanjem zanata, ne samo da se čuva prošlost, već se oplemenjuje sadašnjost i doprinosi globalnom tržištu. Stari zanati predstavljaju Bosnu i Hercegovinu kao zemlju s bogatom tradicijom i kulturom.

Čabrina kafana

Učenje zanata za mlade nije samo put do karijere, već i način očuvanja nacionalne baštine. Mladi postaju nositelji tradicije, doprinoseći očuvanju i promicanju kulture svoje zemlje.

Očuvanje Kulturnog Identiteta kroz Umjetnost u Bosni i Hercegovini

Razmatranjekulturnog pejzaža Bosne i Hercegovine ne može proći bez dodatnog definisanja ključnih pojmova poput slikarstva, drvoreza, i sličnih umjetnosti. Ove forme umjetnosti nisu samo funkcionalne, već igraju ključnu ulogu u estetici i kulturnom identitetu lokalnih zajednica. One su odraz jedinstvenosti i bogatstva bosanskohercegovačke kulture.

Slikarstvo i drvorez, kao primjeri, predstavljaju više od samih tehnika obrade materijala ili kreiranja vizualnih djela. Oni su integralni dio BH društva, gdje svaka linija na platnu i svaki udarac dlijeta pripovijedaju priču o ljudima, tradiciji, vjeri i historiji. Ove vještine nisu samo bili funkcionalne; one su i estetski važne, pružajući ljepotu i dubinu lokalnoj kulturi i zajednici.

Baščaršija

Uloga ovih umjetničkih formi u očuvanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine je neprocjenjiva. Kroz porodičnu arhitekturu, sakralne objekte, i svakodnevne predmete, slikarstvo i drvorez su se prenosili kroz generacije, svjedočeći o historijskim, kulturnim i socijalnim promjenama u društvu. Ovi elementi su važni ne samo kao dio prošlosti, već i kao vitalni segmenti savremenog identiteta.

Autentičnost ovih umjetnosti na prostoru Bosne i Hercegovine leži u njihovoj sposobnosti da prenesu duh i karakter naroda koji ih stvara. Čuvanje ovih tradicija nije samo pitanje očuvanja starih običaja; to je očuvanje jedinstvenog identiteta i kulture koja je u stanju da raste i evoluira, a ipak ostane vjerna svojim korijenima.

Mladih majstori na Baščaršiji koji oživljavaju stari zanat kazandžije, pokazuju da je očuvanje ovih umjetnosti moguće čak i u modernom društvu. Oni su dokaz da tradicija i modernost mogu koegzistirati, obogaćujući jedni druge.

Zanati kao Put ka Očuvanju Identiteta i Ekonomskom Razvoju

Odluka o budućem obrazovanju treba biti prilika za doprinos ne samo osobnom razvoju, već i očuvanju kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine. Zanati nude jedinstvenu priliku za stvaranje proizvoda visoke umjetničke vrijednosti i poboljšanje ekonomske slike zemlje.

Zanati kao Put ka Očuvanju Identiteta i Ekonomskom Razvoju

Na kraju, važno je upozoriti mlade da slijepo ne slijede marketinške trikove koje promoviraju fakulteti. Razlikovanje školovanja od obrazovanja je ključno. Danas imamo mnogo školovanih, ali malo obrazovanih ljudi. Važno je pronaći ono što vam se sviđa i gdje se vidite u budućnosti.

Ako se vidite na akademskom putu, to može biti dobar izbor, ali budite svjesni da vas čeka put s mnogo stanica i izazova. Birajte mudro i usmjerite se prema onome što vas ispunjava i omogućava, da na najbolji mogući način, doprinosite razvoju društva.

Kako odabrati pravi put za vašu djecu

1. Razumijevanje Interesa i Sklonosti vašeg Djeteta: Prvi korak je razumjeti šta vaše dijete voli i u čemu je dobro. Neka djeca prirodno gravitiraju prema akademskom učenju, dok druga nalaze strast u praktičnom radu.

2. Budućnost Zanata i Akademskih Karijera: Zanatska zanimanja često nude stabilnost i dobro plaćena radna mjesta, dok akademske karijere mogu voditi ka specijaliziranim i visoko plaćenim ulogama. Razmislite o tržištu rada i budućim mogućnostima u oba područja.

3. Financijski Aspekti: Studiranje može biti skuplje i zahtijeva dugotrajnije obrazovanje. Zanatsko obrazovanje obično je kraće i manje košta, što može biti praktičnije za neke porodice.

4. Stil Učenja: Neka djeca bolje uče kroz praksu i rukovanje alatima, dok su druga usmjerenija na teorijsko učenje i istraživanje.

5. Dugoročni Ciljevi: Razgovarajte s vašim djetetom o njihovim dugoročnim ciljevima. Razumijevanje njihovih ambicija pomoći će u donošenju odluke koja je najbolja za njih.

Zanati kao Put ka Očuvanju Identiteta i Ekonomskom Razvoju

Imajući u vidu da sam primio više upita koji traže stručni savjet o optimalnom izboru obrazovnih programa za djecu, odlučio sam kreirati sofisticiranu matricu odlučivanja:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vQV4LR-enunqUIM-RRS8BSnFahK4uSbYwVLU45wQBki4LqYvzuYrIdezyQdm1IJQ0AeSSZF6tAxOwBu/pubhtml?gid=779117597&single=true

I za kraj

Zanati u Bosni i Hercegovini nude ne samo karijeru, već i priliku za očuvanje bogate kulturne baštine i doprinos ekonomskom prosperitetu zemlje. Oni su ključni u očuvanju identiteta i tradicije, te mogu imati značajan utjecaj na jačanje ekonomije.

Zanati u Bosni i Hercegovini

Mladi imaju priliku ne samo da nauče vještine koje će im omogućiti uspjeh u životu, već i da postanu nositelji i čuvari kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Hvala svima koji su recenzirali ovaj rad, te pomogli svojim znanjem, podrškom i inspiracijom, vaš doprinos je bio neprocenjiv, a posebno se želim zahvaliti:

  • Enver Kotorić, dipl. ing. elektrotehnike.
  • Esad Badžak, penzionisani šef poslovnice Energopetrol d.d.
  • Safija Mustabasić, dipl. ekonomista.
  • dr. Hajrudin Ahmetović, profesor teologije.
  • ⁨⁨Armin Ramusović, frizer.

--

--

mr. sci. Admir Mujkic

Admir combined engineering expertise with business acumen to make a positive impact & share knowledge. Dedicated to educating the next generation of leaders.